Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Regionalne smakołyki




Tej książeczki nie można nie mieć w domowych zbiorach kulinariów. Na 120 stronach prezentuje charakterystyczne smaki Wielkopolski, Pomorza, Kaszub, Mazowsza, Kurpiów, Podlasia, Śląska, Podhala i Gór Świętokrzyskich, ale po lekturze pozostawia przemożne uczucie... niedosytu. Z podobnymi jej publikacjami tak jednak bywa, a obcowanie z nimi jest zarazem i wdzięczne, i niewdzięczne. Wdzięczne - bo autorce i czytelnikowi przychodzi

poruszać się w świecie smaków skądeś znanych. W wielu przypadkach to niezapomniane, ale przez lata utracone aromaty i wspomnienia dzieciństwa; dzieży z ciastem, tańcowania w beczce przy kiszeniu kapusty, zsiadłego mleka krojonego nożem, od którego chłodu aż szkliwo zębów trzeszczało, kwaszonych ogórków tryskających sokiem, zapachu wędlin wiszących u powały w komorze, ciasta z kruszonką, kołacza lub podpłomyka popijanego kawa zbożową, czy też gładkości lnianego obrusu na babcinym stole. Niewdzięczne - bo książka to nie guma, a na 120 stronach przyjąć może ściśle określoną ilość tekstu, nadającą się do przeczytania bez konieczności sięgania po lupę.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:wybór Marta Hydzik-Żmuda.
Seria:Małe Kulinaria
Hasła:Kuchnia regionalna - Polska
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:Warszawa ; Rzeszów : Ad Oculos, 2008.
Opis fizyczny:127, [1] s. : il. ; 17 cm.
Uwagi:Na okł.: 179 potraw. Mazowsze, Kurpie, Podlasie, Śląsk, Góralszczyzna, wypieki, przystawki i zakąski, zupy, potrawy mięsne, z jaj, grzybów, kasz, ziemniaków, sosy, napoje, ciasta.
Powiązane zestawienia:Przepisy kulinarne
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz

Pozycja została zakupiona.


Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.