Regionalne smakołyki
Tej książeczki nie można nie mieć w domowych zbiorach kulinariów. Na 120 stronach prezentuje charakterystyczne smaki Wielkopolski, Pomorza, Kaszub, Mazowsza, Kurpiów, Podlasia, Śląska, Podhala i Gór Świętokrzyskich, ale po lekturze pozostawia przemożne uczucie... niedosytu. Z podobnymi jej publikacjami tak jednak bywa, a obcowanie z nimi jest zarazem i wdzięczne, i niewdzięczne. Wdzięczne - bo autorce i czytelnikowi przychodzi
poruszać się w świecie smaków skądeś znanych. W wielu przypadkach to niezapomniane, ale przez lata utracone aromaty i wspomnienia dzieciństwa; dzieży z ciastem, tańcowania w beczce przy kiszeniu kapusty, zsiadłego mleka krojonego nożem, od którego chłodu aż szkliwo zębów trzeszczało, kwaszonych ogórków tryskających sokiem, zapachu wędlin wiszących u powały w komorze, ciasta z kruszonką, kołacza lub podpłomyka popijanego kawa zbożową, czy też gładkości lnianego obrusu na babcinym stole. Niewdzięczne - bo książka to nie guma, a na 120 stronach przyjąć może ściśle określoną ilość tekstu, nadającą się do przeczytania bez konieczności sięgania po lupę.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | wybór Marta Hydzik-Żmuda. |
Seria: | Małe Kulinaria |
Hasła: | Kuchnia regionalna - Polska Przepisy kulinarne |
Adres wydawniczy: | Warszawa ; Rzeszów : Ad Oculos, 2008. |
Opis fizyczny: | 127, [1] s. : il. ; 17 cm. |
Uwagi: | Na okł.: 179 potraw. Mazowsze, Kurpie, Podlasie, Śląsk, Góralszczyzna, wypieki, przystawki i zakąski, zupy, potrawy mięsne, z jaj, grzybów, kasz, ziemniaków, sosy, napoje, ciasta. |
Powiązane zestawienia: | Przepisy kulinarne |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Pozycja została zakupiona.