Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Marketing w turystyce

Autor: Chudoba, Tadeusz.




Książka "Marketing w turystyce" zawiera opis działań służących obsłudze turystów w sposób dający im maksimum pozytywnych doznań i przeżyć turystycznych.Obok części ogólnej, omawiającej naturę marketingu i zarzą-dzania zgodnego z jego duchem, książka zawiera dwie części przedstawiające fazy aktywności marketingowej. Autor potwierdza fakt, że najbardziej efektywnym

środkiem zjednującym klientów jest dobra obsługa, tzw. marketing bierny, powodująca 40% wzrostu ogólnego, a tylko 5-15% wzrostu to efekt prowadzenia kampanii marketingowych. Oznacza to konieczność włączenia procesu organizacyjnego imprez lub procesów świadczenia usług turystom jako istotnych składników działalności marketingowej.Publikacja jest interesująca zarówno dla instytucji lub osób prowadzących kampanie marketingowe, jak i dla przedsiębiorców oraz ich zrzeszeń pragnących pozyskać coraz większe ilości klientów - turystów. Stanowi cenna pomoc dla wykładowców i studentów mających w programie studiów przedmiot marketing turystyczny. [www.ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl]

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Tadeusz Chudoba.
Hasła:Turystyka - marketing - podręcznik
Adres wydawniczy:Warszawa : CeDeWu, 2008.
Opis fizyczny:189 s. ; 24 cm.
Uwagi:Bibliogr. s. 187-189.
Powiązane zestawienia:Ekonomia
Marketing
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Słowo wstępne
  2. Część I - Marketingowa obsługa turystów
  3. Rozdział 1
  4. Identyfikacja i korelacja potrzeb oraz motywów z podstawowymi
  5. rodzajami czynności
  6. 1.1. Wprowadzenie
  7. 1.2. Potrzeby i motywy natury turystycznej
  8. 1.3. Podstawowe rodzaje czynności turystów
  9. Rozdział 2
  10. Rynek turystyczny i jego potencjał
  11. 2.1. Rynek popytu i jego potencjał
  12. 2.2. Rynek podaży i jego potencjał
  13. 2.3. Typologia walorów obszaru turystycznego
  14. 2.4. Typologia usług świadczonych turystom
  15. Rozdział 3
  16. Marketingowa struktura usług i procesu obsługi
  17. 3.1. Składniki marketingowej struktury usług
  18. 3.2. Rdzeń produktu w usługach turystycznych
  19. 3.3. Specyfika struktury marketingowej usług
  20. Rozdział 4
  21. Świadczenie usług w sposób marketingowy
  22. 4.1. Jakość i jej ranga w usługach
  23. 4.2. Przedmiot przeżyć turystycznych
  24. Część II - Zarządzanie marketingowe
  25. Rozdział 5
  26. Polska Organizacja Turystyczna
  27. 5.1. Struktura organizacyjna i specyfika funkcji organów POT
  28. 5.2. Lokalne Organizacje Turystyczne
  29. Rozdział 6
  30. Analiza struktury turystyki metodą identyfikacji celów zarządzania turystyką ...
  31. 6.1. Kierunki aktywności podstawowej
  32. 6.2. Cele zarządzania turystyką umożliwiające obsługę turystów zgodną
  33. z ideami marketingu
  34. Rozdział 7
  35. Formowanie regionalnych komplementarnych rynków turystycznych
  36. 7.1. Określenie komplementarnego rynku
  37. 7.2. Działania prowadzące do uformowania komplementarnego rynku turystycznego.
  38. 7.3. Gromadzenie danych dotyczących potencjału turystycznego i ich analiza
  39. 7.4. Kierunki działalności przekształcającej
  40. 7.5. Przekształcanie regionu w komplementarny rynek turystyczny
  41. 7.6. Uruchamianie ośrodków
  42. 7.7. Potencjał kadrowy obszaru recepcji turystów
  43. 7.8. Rola ewentualnych mezoregionalnych organizacji w obsłudze turystyki
  44. Rozdział 8
  45. Harmonizacja funkcjonowania lokalnych komplementarnych rynków turystycznych
  46. 8.1. Miejsce przeżyć turystycznych w harmonizacji funkcjonowania mikroregionu .
  47. Część III - Marketing imprez turystycznych
  48. Rozdział 9
  49. Strategia marketingowa biur podróży i centrali POT
  50. 9.1. Przedmiot zarządzania marketingowego
  51. 9.2. Planowanie strategiczne i warunki działalności marketingowej
  52. 9.3. Opracowywanie planu strategicznego działań marketingowych
  53. 9.4. Podstawowe składniki strategii biur podróży
  54. 9.5. Wspomaganie sprzedaży
  55. 9.6. Reklama
  56. 9.7. Polityka dystrybucji
  57. 9.8. Strategie marketingowe przedsiębiorstwa
  58. 9.9. Strategia działania wobec konkurencji
  59. 9.10. Koszty działalności marketingowej
  60. 9.11. Kontrola działalności marketingowej
  61. 9.12. Organizacja kampanii marketingowych
  62. Rozdział 10
  63. Struktura imprez jako produktu turystycznego
  64. 10.1. Impreza turystyczna jako produkt
  65. 10.2. Struktura imprezy turystycznej w ujęciu marketingowym
  66. 10.3. Organizacja imprezy turystycznej jako proces
  67. 10.4. Strategia doformowywania tras tematycznych jako komplementarnych
  68. rynków turystycznych
  69. 10.5. Pozyskiwanie kadry
  70. 10.6. Szlaki makroregionalne
  71. 10.7. Różnice w stopniu komplementarności
  72. Rozdział 11
  73. Powstawanie imprez turystycznych
  74. 11.1. Miejsce "rdzenia produktu" w programie imprezy
  75. 11.2. Pomysł imprezy turystycznej
  76. 11.3. Eliminacja pomysłów imprez turystycznych
  77. 11.4. Programowanie imprez
  78. 11.5. Testowanie nowych imprez
  79. Rozdział 12
  80. Fazy imprez turystycznych
  81. 12.1. Faza prowadząca do sprzedaży imprez (akwizycja)
  82. 12.2. Reklama imprez
  83. 12.3. Sprzedaż imprez
  84. 12.4. Faza przygotowania do imprezy turystycznej
  85. 12.5. Faza realizacji imprezy
  86. 12.6. Faza zamknięcia imprezy
  87. Rozdział 13
  88. Pozostałe kierunki aktywności marketingowej
  89. 13.1. Inne kierunki aktywności marketingowej
  90. 13.2. Formowanie popytu na imprezy turystyczne
  91. 13.3. Marketing miejsca
  92. 13.4. Miejsce jakości usług w marketingu biernym
  93. 13.5. Atmosfera dla jakości
  94. 13.6. Przyczyny trudności organizacji skutecznych kampanii marketingowych
  95. za granicą
  96. Rozdział 14
  97. Niezbędne kierunki badań
  98. 14.1. Badania związane z formowaniem rynku podaży
  99. 14.2. Badania rynku popytu
  100. 14.3. Badania lokalnych komplementarnych rynków
  101. 14.4. Badania kultury uprawiania turystyki
  102. 14.5. Badania układu stosunków
  103. Bibliografia [www.ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl]

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 338.48+640.41/.42
Numer inw.: 37830
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.