Jedzenie : rytuały i magia
"Speiserituale"
W ciągu minionych stu lat sposób obchodzenia się człowieka z jedzeniem uległ głebokiej przemianie. Proces industrializacji o światowym zasięgu doprowadził, nawet wśród tzw. elit, do wykształcenia się stylu życia, w którym tradycyjne formy wspólnego spożywania posiłków znacząco straciły funkcję integracyjną i budującą tożsamość. Mcdolnaldyzacja społeczeństwa
sprawiła, że jedzenie ma wobec innych przejawów życia charakter jedynie towarzyszący. W tej sytuacji Fundacja Schweisfurtha, zajmująca się przobrażeniami w kulturze żywienia, postanowiła sobie za cel przywołanie idei "jedzenia duszą i ciałem". Książka ta jest publikacją serii wykładów zorganizowanych przez fundację i poświęconych rutyałom żywieniowym. Jej autorzy uświadamiają czytelnikowi send ceremonii oraz rytuałów związanych z posiłkami. Pokazują, że to, co często uważamy za folklor, okazuje się mocno zakorzenione w wierze i ma duchowy wymiar, a zwyczaje, które wydają się oczywiste albo niezrozumiałe, nabierają ponownie głębszego znaczenia. Bogaty wybór przykładów z różnych kręgów kulturowych i epok oraz rozmaitych dyscyplin naukowych, jak etnologia, teologia, nauki społeczne i historia, czynią z tej książki interesującą lekturę i zapewniają ciekawy materiał do dyskusji.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | oprac. Franz-Theo Gottwald, Lothar Kolmer ; przeł. Elżbieta Ptaszyńska-Sadowska. |
Seria: | Spectrum |
Hasła: | Odżywianie - antropologia społeczna Odżywianie - etnografia Odżywianie - historia |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Warszawskie Wydawnictwo Literackie Muza, 2009. |
Opis fizyczny: | 269, [3] s. : il. ; 19 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. przy rozdz. |
Powiązane zestawienia: | Socjologia |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)