Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Żywienie człowieka : słownik terminologiczny

Autor: Gertig, Henryk




Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia

związane z fizjologią i biochemią żywienia. W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Henryk Gertig , Jan Gawęcki.
Hasła:Odżywianie - terminologia - słownik
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008.
Wydanie:Wyd. 2 zm. - 1 dodr.
Opis fizyczny:XII, 150, [2] s. 24 cm.
Uwagi:Bibliogr. s. 131-132. Indeks terminów angielsko-polskich.
Przeznaczenie:Dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia.
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz

Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 61
Numer inw.: 38351
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów


Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:

book


Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.