Żywienie człowieka : słownik terminologiczny
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia
związane z fizjologią i biochemią żywienia. W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Henryk Gertig , Jan Gawęcki. |
Hasła: | Odżywianie - terminologia - słownik |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008. |
Wydanie: | Wyd. 2 zm. - 1 dodr. |
Opis fizyczny: | XII, 150, [2] s. 24 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. s. 131-132. Indeks terminów angielsko-polskich. |
Przeznaczenie: | Dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia. |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)