Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Żywienie w cukrzycy

Autor: Tatoń, Jan




Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie w skutecznym leczeniu cukrzycy i jest ważnym składnikiem terapii.Poradnik zawiera wiele przydatnych wiadomości o żywieniu. Autorzy odpowiadają na pytania:: co, ile i kiedy jeść, z jakich produktów układać jadłospisy oraz jak przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki. Cennym uzupełnieniem książki jest podanie równoważnych wymienników artykułów spożywczych z ich

wartościami energetycznymi i zawartością podstawowych składników pożywienia.Stosowanie zaleceń specjalistów zapewni korzystanie z przyjemności dobrej kuchni, prowadzenie aktywnego trybu życia i dobre samopoczucie.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Jan Tatoń, Anna Czech, Dorota Idaszak.
Hasła:Cukrzyca - dietetyka
Potrawy dietetyczne
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2010.
Wydanie:Wyd. 1 (dodr.)
Opis fizyczny:413 s. : il. ; 17x24 cm.
Uwagi:Indeks.
Powiązane zestawienia:Medycyna
Dieta, odżywianie
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. CZĘŚĆ I. NAUKOWE PODSTAWY ŻYWIENIA OSÓB Z CUKRZYCĄ
  2. Styl życia i żywienia - wpływ na leczenie cukrzycy i zapobieganie jej powikłaniom
  3. Składniki pożywienia
  4. Ile i co jeść, aby mieć dobre zdrowie, kondycję fizyczną i prawidłową masę ciała
  5. Optymalna masa ciała
  6. Odtłuszczanie ciała
  7. Żywienie tuczące
  8. Modyfikacje żywienia zależne od ciąży i chorób współistniejących z cukrzycą
  9. Podsumowanie i rekomendacje
  10. CZĘŚĆ II. WSZYSTKO O WYBORZE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH, UNIKANIU BŁĘDÓW I OCENIE DZIAŁAŃ KULINARNYCH
  11. Sposoby wyboru produktów żywnościowych
  12. Samokontrola żywienia - sprawdzaj swoje rzeczywiste spożycie
  13. Środki chemiczne dodawane do produktów żywnościowych - bezpieczeństwo żywienia
  14. CZĘŚĆ III. PRZEPISY KULINARNE
  15. Zanim przystąpimy do gotowania
  16. Przepisy na posiłki i potrawy oparte na listach produktów lub wymiennikach węglowodanowych
  17. Przykładowy jadłospisy
  18. Słowniczek terminów medycznych
  19. Alfabetyczny spis potraw

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 61
Numer inw.: 40215
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowek


Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:

bookbook


Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.