Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Przysmaki żydowskie we współczesnej kuchni

Autor: Kafka, Estera.




Z Przysmaków żydowskich dowiesz się, na czym polega koszerna kuchnia oraz co jadają na co dzień i od święta wyznawcy judaizmu. Prezentujemy tu przepisy zarówno na dania północnoeuropejskich Żydów aszkenazyjskich, jak i na potrawy pochodzących z Południa sefardyjczyków. Zachęcamy do wypróbowania przepisów m.in. na takie specjały, jak czulent - wołowy gulasz z fasolą i kaszą czy holiszkies, czyli

gołąbki z mieloną wołowiną. Podajemy także receptury na liczne słodkie wypieki, np. chałkę, ciasto dyniowe i mandelbrot (chlebek migdałowy). Ponadto w naszej publikacji nie mogło zabraknąć przepisów na znane na całym świecie bajgle, baklawę, kugel oraz humus.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Estera Kafka, Malka Kafka.
Seria:Polskie Tradycje Kulinarne
Hasła:Kuchnia żydowska
Książki kucharskie
Adres wydawniczy:Poznań : Olimp Media, 2010.
Opis fizyczny:154, [6] ; il. ; 21 cm.
Powiązane zestawienia:Gospodarstwo domowe
Przepisy kulinarne
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz

Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 641/642
Numer inw.: 40159
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.