Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Kuchnia polska PWE




Nowe, zmienione wydanie "Kuchni polskiej PWE" nie jest zwykłą książką kucharską, ale praktycznym poradnikiem na temat podstaw gotowania, zasad racjonalnego żywienia, nakrywania do stołu, podawania potraw i zachowania się przy stole oraz żywienia dietetycznego. Obecne wydanie zawiera sprawdzone przepisy na dania tradycyjne i współczesne, proste i wyrafinowane, wraz z ich wartością energetyczną, opracowane na podstawie najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu.


Odpowiedzialność:Barbara Bytnerowicz [et al.].
Hasła:Kuchnia polska
Adres wydawniczy:Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, cop. 2005.
Wydanie:Wyd. 47.
Opis fizyczny:734, [1] s., [100] s. tabl. kolor. : fot. kolor., tab. ; 25 cm.
Uwagi:Wyd. poprz. pt.: Kuchnia polska. Indeks.
Powiązane zestawienia:Przepisy kulinarne
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Od Wydawcy
  2. Prawidłowe żywienie
  3. Składniki żywności
  4. Składniki odżywcze
  5. Składniki balastowe
  6. Co i kiedy jeść
  7. Kultura stołu
  8. Nakrycia stołowe
  9. Elementarz nakrywania stołu
  10. Podawanie potraw
  11. Podawanie napojów
  12. Zachowanie przy stole
  13. Żywienie dietetyczne
  14. Zasady ogólne
  15. Dieta nr 1 - Dieta bogatoresztkowa
  16. Dieta nr 2 - Dieta łatwo strawna
  17. Dieta nr 2a - Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
  18. Dieta nr 2b - Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
  19. Dieta nr 3 - Diety o zmienionej konsystencji
  20. Dieta nr 4 - Dieta ubogoenergetyczna
  21. Dieta nr 5 - Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
  22. Dieta nr 6 - Dieta bogatobiałkowa
  23. Dieta nr 7 - Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
  24. Dieta nr 8 - Dieta niskobiałkowa
  25. Przystawki
  26. Surówki i sałatki
  27. Zupy i dodatki do zup
  28. Sosy
  29. Jaja, ser, mąka, kasze
  30. Warzywa i grzyby
  31. Ryby, raki i owoce morza
  32. Potrawy z mięsa
  33. Drób
  34. Potrawy z dzikiego ptactwa i dziczyzny
  35. Potrawy z grilla
  36. Potrawy z kuchenki mikrofalowej
  37. Potrawy wegetariańskie
  38. Desery
  39. Potrawy świąteczne
  40. Ciasta i dodatki do ciast
  41. Napoje
  42. Alkohole sporządzane w domu
  43. Przetwory
  44. Przyprawy i zioła
  45. *Zamiana jednostek objętościowych na gramy
  46. Skorowidz

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 641/642
Numer inw.: 40272
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.