Kuchnia polska PWE
Nowe, zmienione wydanie "Kuchni polskiej PWE" nie jest zwykłą książką kucharską, ale praktycznym poradnikiem na temat podstaw gotowania, zasad racjonalnego żywienia, nakrywania do stołu, podawania potraw i zachowania się przy stole oraz żywienia dietetycznego. Obecne wydanie zawiera sprawdzone przepisy na dania tradycyjne i współczesne, proste i wyrafinowane, wraz z ich wartością energetyczną, opracowane na podstawie najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu.
Odpowiedzialność: | Barbara Bytnerowicz [et al.]. |
Hasła: | Kuchnia polska |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, cop. 2005. |
Wydanie: | Wyd. 47. |
Opis fizyczny: | 734, [1] s., [100] s. tabl. kolor. : fot. kolor., tab. ; 25 cm. |
Uwagi: | Wyd. poprz. pt.: Kuchnia polska. Indeks. |
Powiązane zestawienia: | Przepisy kulinarne |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- Od Wydawcy
- Prawidłowe żywienie
- Składniki żywności
- Składniki odżywcze
- Składniki balastowe
- Co i kiedy jeść
- Kultura stołu
- Nakrycia stołowe
- Elementarz nakrywania stołu
- Podawanie potraw
- Podawanie napojów
- Zachowanie przy stole
- Żywienie dietetyczne
- Zasady ogólne
- Dieta nr 1 - Dieta bogatoresztkowa
- Dieta nr 2 - Dieta łatwo strawna
- Dieta nr 2a - Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
- Dieta nr 2b - Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
- Dieta nr 3 - Diety o zmienionej konsystencji
- Dieta nr 4 - Dieta ubogoenergetyczna
- Dieta nr 5 - Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
- Dieta nr 6 - Dieta bogatobiałkowa
- Dieta nr 7 - Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
- Dieta nr 8 - Dieta niskobiałkowa
- Przystawki
- Surówki i sałatki
- Zupy i dodatki do zup
- Sosy
- Jaja, ser, mąka, kasze
- Warzywa i grzyby
- Ryby, raki i owoce morza
- Potrawy z mięsa
- Drób
- Potrawy z dzikiego ptactwa i dziczyzny
- Potrawy z grilla
- Potrawy z kuchenki mikrofalowej
- Potrawy wegetariańskie
- Desery
- Potrawy świąteczne
- Ciasta i dodatki do ciast
- Napoje
- Alkohole sporządzane w domu
- Przetwory
- Przyprawy i zioła
- *Zamiana jednostek objętościowych na gramy
- Skorowidz
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)