Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Inżynieria zarządzania : Cz. 1

Inny tytuł: "Verwaltungsingenieurie ".
Inny tytuł: "Engineering management ".

Autor: Durlik, Ireneusz




Autor przedstawia aktualne koncepcje zarządzania produkcją oraz projektowania i organizowania systemów produkcyjnych, a w szczególności zagadnienia dotyczące integracji ludzi, informacji , wyposażenia technicznego i kapitału, w warunkach gospodarki rynkowej z uwzględnieniem stosowania współczesnych osiągnięć techniki HIGH TECHNOLOGY. Wskazuje metodologię postępowania dla uzyskania poprawy produktywności i jakości pracy i ochrony środowiska.


Odpowiedzialność:Ireneusz Durlik.
Seria:Biblioteka Biznesmena
Hasła:Produkcja - organizacja - projekty
Przemysł - zarządzanie
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Warszawa : "Placet", 1995
Wydanie:[Wyd. 2 rozsz. i zm.].
Opis fizyczny:287, [8] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Uwagi:Tyt. równol.: Engineering management : strategies and designing production systems = Verwaltungsingenieurie : Strategie und Projektierung der Produktionssysteme. Bibliogr. s. [288-290]. - Indeks.
Powiązane zestawienia:Zarządzanie
Przemysł
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Przedmowa prof. dr inż. Jerzego W. Doerffera Słowo wstępne
  2. 1. Wprowadzenie ........................... 1
  3. 1.1. Do nowego ładu gospodarczego .................... 1
  4. 1.2. Społeczna gospodarka rynkowa .................... 4
  5. 1.3. Gospodarowanie i produkcja...................... 8
  6. 1.4. Przedsiębiorstwo i przedsiębiorca, stosunki własnościowe,
  7. firma i zakład .............................. 10
  8. 1.5. Orientacje rozwojowe przedsiębiorstw i kierunki unowocześnienia wytwarzania w przemyśle ........................ 14
  9. 1.6. Podstawowe zasady projektowania w technice ............ 20
  10. Część I. Strategie organizacji i zarządzania produkcją
  11. 2. System produkcyjny i jego otoczenie............... 31
  12. 2.1. Pojęcie systemu produkcyjnego..................... 31
  13. 2.2. Elementy wejścia i wyjścia w systemie produkcyjnym ........ 33
  14. 2.3. Powiązania materiałowe, energetyczne i informacyjne
  15. jako elementy systemu produkcyjnego................. 35
  16. 2.4. Otoczenie systemu produkcyjnego ................... 36
  17. 2.5. Podstawowe kryteria organizacji i projektowania systemów produkcyjnych............................. 43
  18. 2.6. Produktywność systemu produkcyjnego ................ 46
  19. 2.7. Dylematy projektowania systemów produkcyjnych.......... 50
  20. 3. Proces produkcyjny i wytwórczy................. 53
  21. 3.1. Podstawowe pojęcia i definicje..................... 53
  22. 3.2. Elementy składowe procesu wytwórczego podstawowego ...... 56
  23. 3.3. Proces wytwórczy a proces technologiczny .............. 57
  24. 3.4. Charakterystyka techniczna i organizacyjna podstawowych
  25. rodzajów procesu wytwórczego..................... 58
  26. 3.5. Klasyfikacja i cechy charakterystyczne przemysłowych
  27. procesów wytwórczych ......................... 61
  28. 3.5.1. Podział procesów produkcyjnych według ciągłości
  29. i przebiegu w czasie........................ 61
  30. 3.5.2. Podział procesów produkcyjnych według rodzajów stosowanych technologii ..................... 62
  31. 3.5.3. Podział procesów produkcyjnych według cech organizacyjnych 66
  32. 3.5.4. Podział procesów produkcyjnych według zastosowanych środków pracy .......................... 67
  33. 3.6. Struktura procesu produkcyjnego i wytwórczego........... 68
  34. 3.6.1. Struktura procesu wytwórczego ................. 70
  35. 3.6.2. Struktura procesu wytwórczego podstawowego
  36. w ujęciu technologicznym .................... 72
  37. 3.6.3. Struktura procesu wytwórczego podstawowego
  38. w ujęciu przedmiotowym..................... 72
  39. 3.6.4. Struktura procesu produkcyjnego podstawowego
  40. w ujęciu technologii grupowej .................. 74
  41. 3.6.5. Grupowanie części i wyrobów.................. 75
  42. 3.7. Cykl produkcyjny i wytwórczy..................... 82
  43. 3.7.1. Pojęcie i struktura cyklu produkcyjnego ............ 84
  44. 3.7.2. Metody skracania cyklu produkcyjnego ............ 88
  45. 3.8. Zapasy produkcyjne ........................... 92
  46. 4. Struktury produkcyjne i produkcyjno-administracyjne......97
  47. 4.1. Strategia projektowania oparta na kryteriach techniczno--ekonomicznych TE ........................... 98
  48. 4.2. Strategia projektowania oparta na kryteriach zadowolenia społecznego ZS.............................. 99
  49. 4.3. Strategia projektowania oparta na kryteriach zaawansowanej
  50. techniki wytwarzania i tzw. wysokiej techniki AMT/HT....... 102
  51. 4.4. Struktura produkcyjna ......................... 108
  52. 4.5. Struktura produkcyjno-administracyjną ................ 110
  53. 4.5.1. Zasady budowy struktury produkcyjno-administracyjnej ... 110
  54. 4.5.2. Czynniki kształtujące strukturę produkcyjno-administracyjną 112
  55. 5. Typy, formy i odmiany organizacji produkcji..........115
  56. 5.1. Organizacja produkcji oparta na kryterium efektywności techniczno-ekonomicznej (TE) ..................... 115
  57. 5.1.1. Typy organizacji produkcji.................... 115
  58. 5.1.2. Formy organizacji produkcji................... 117
  59. 5.1.3. Odmiany organizacji produkcji ................. 118
  60. 5.1.4. Cechy charakterystyczne produkcji potokowej i niepotokowej 122
  61. 5.1.5. Ważniejsze zasady organizacji produkcji przy różnych
  62. typach i formach produkcji ................... 123
  63. 5.1.6. Wyniki ekonomiczne dostosowania charakteru organizacji produkcji do typu produkcji................... 130
  64. 5.2. Organizacja produkcji oparta na kryterium zadowolenia społecznego (ZS) ............................. 131
  65. 5.3. Organizacja produkcji oparta na kryterium postępowej
  66. techniki wytwarzania AMT/HT .................... 133
  67. 5.3.1. Formy i odmiany organizacji produkcji............. 133
  68. 5.3.2. Nowoczesne, niezależne stanowiska obróbkowe i montażowe 137
  69. 5.3.3. Elastyczne systemy wytwórcze FMS .............. 139
  70. 5.3.4. Komputerowo wspomagane systemy wytwórcze CAM .... 147
  71. 5.3.5. Komputerowo zintegrowane systemy wytwórcze CIM..... 149
  72. 6. Współczesne urządzenia i techniki produkcyjne — aspekty organizatorskie ..........................153
  73. 6.1. Automatyzacja wytwarzania — wybrane problemy..........154
  74. 6.2. Zautomatyzowane obrabiarki i urządzenia produkcyjne.......158
  75. 6.3. Roboty i manipulatory przemysłowe w produkcji
  76. wspomaganej komputerowo ......................162
  77. 6.3.1. Historia i rozwój .........................163
  78. 6.3.2. Rodzaje robotów .........................166
  79. 6.4. Inne zautomatyzowane urządzenia produkcyjne ...........169
  80. 6.4.1. Urządzenia automatyczne do mechanicznego przeładunku
  81. i paletowania w transporcie...................169
  82. 6.4.2. Zautomatyzowane magazyny ..................170
  83. 6.4.3. Zautomatyzowane urządzenia kontrolne i testujące......172
  84. 6.5. Techniki informatyczne w produkcji ..................173
  85. 6.6. Ogólne zasady komputerowego wspomagania projektowania (CAD) 176
  86. 6.7. Komputerowe wspomaganie planowania i przygotowania
  87. procesów wytwórczych CAP/CAPP ..................182
  88. 6.8. Techniki i narzędzia badawcze IZ ...................186
  89. 6.8.1. Technika systemów........................186
  90. 6.8.2. Technika modelowania......................187
  91. 6.8.3. Symulacja .............................190
  92. 6.8.4. Sztuczna inteligencja .......................191
  93. 6.8.5. Systemy ekspertowe .......................192
  94. 7. Planowanie i sterowanie produkcją................193
  95. 7.1. Planowanie strategiczne i taktyczne ..................196
  96. 7.2. Planowanie operacji i planowanie operatywne ............199
  97. 7.3. Niektóre techniki planowania i sterowania produkcją........204
  98. 7.3.1. Planowanie i sterowanie ilościowo-terminowe.........204
  99. 7.3.2. Planowanie i sterowanie zasobami materiałowymi MRP-I . . 210
  100. 7.3.3. Planowanie i sterowanie zasobami produkcyjnymi MRP-II . . 222
  101. 7.3.4. Japońskie systemy sterowania JIT, KANBAN.........225
  102. 7.3.5. Technika optymalnej produkcji OPT..............229
  103. 7.4. Planowanie agregacyjne.........................231
  104. 7.4.1. techniki planowania agregacyjnego ...............232
  105. 7.4.2. Podstawowe strategie planowania agregacyjnego .......237
  106. 7.4.3. Zagadnienia deagregacji .....................238
  107. 7.5. Harmonogramowanie operatywne ...................240
  108. 7.5.1. Harmonogramowanie operatywne w dużych
  109. zakładach przemysłowych ....................240
  110. 7.5.2. Harmonogramowanie operatywne w średnich
  111. jednostkach wytwórczych ....................242
  112. 7.5.3. Harmonogramowanie operatywne w małych
  113. jednostkach wytwórczych ....................243
  114. 7.5.4. Harmonogramowanie operatywne w systemach usługowych . 246
  115. 8. Zarządzanie systemami i przedsiębiorstwami produkcyjnymi . . 249
  116. 8.1. Współczesne wyzwanie dla zarządzania produkcją .......... 249
  117. 8.2. Rozwój teorii i praktyki zarządzania.................. 254
  118. 8.2.1. Klasyczna szkoła zarządzania .................. 254
  119. 8.2.2. Szkoła behawiorystyczna..................... 257
  120. 8.2.3. Szkoła ilościowa zarządzania .................. 258
  121. 8.2.4. Szkoła systemowa......................... 258
  122. 8.3. Funkcje zarządzania........................... 259
  123. 8.4. Zarządzanie systemami produkcyjnymi w przemyśle......... 262
  124. 8.5. Zarządzanie marketingowe ....................... 265
  125. 8.5.1. Strategia marketingowa ..................... 265
  126. 8.5.2. Zakres zarządzania i proces planowania marketingowego . . 268
  127. 8.6. Zarządzanie przedsiębiorstwem produkcyjnym — wybrane zagadnienia 272
  128. 8.6.1. Elementy Strategii zarządzania.................. 273
  129. 8.6.2. Strategia przetrwania przedsiębiorstw w warunkach kryzysu . 275
  130. 8.7. Struktury zarządzania w warunkach gospodarki rynkowej...... 277
  131. 8.8. Współczesne strategiczne kierunki rozwoju zarządzania
  132. produkcją i pracą ............................ 284
  133. Literatura cytowana .........................288
  134. Literatura uzupełniająca .......................289
  135. Spis rysunków ............................291
  136. Spis tabel ...............................293
  137. Słowa kluczowe............................294 *

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 005+657/659
Numer inw.: 42994
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów


Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:



Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.