Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Psychologia konsumenta dla menedżera marketingu

Tyt. oryg. : "Consumer psychology for marketing ".

Autor: Foxall, Gordon R.




Większość ludzi codziennie zajmuje się konsumpcją. Nasza tożsamość wiąże się z naszymi rolami nabywców i użytkowników dóbr i usług. A jednak, ilu z nas rozumie siły kierujące wszystkimi wyborami dokonywanymi przez konsumentów? W swej znakomitej książce Gordon Foxall i Ronald Goldsmith pokazują, że psychologia może być ważnym instrumentem pozwalającym na zrozumienie zachowań

konsumenta. Dowodzą oni, że tradycyjne kryteria segmentacji rynku nie zawsze są właściwe w świecie, który staje się coraz mniej stabilny i coraz bardziej złożony. Toteż należy ujawnić i zrozumieć siły motoryczne, leżące u podłoża procesu dokonywania wyborów przez konsumenta.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Gordon R. Foxall, Ronald E. Goldsmith ; przekł. Michał Zagrodzki ; Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości.
Seria:Przedsiębiorczość
Hasła:Konsumenci (ekon.) - psychologia
Konsumenci (ekon.) - socjologia
Marketing
Psychologia
Socjologia
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 1998.
Opis fizyczny:284, [2] s. : wykr. ; 24 cm.
Uwagi:Tyt. oryg. : "Consumer psychology for marketing" 1994. Bibliogr. s. 263-[285].
Powiązane zestawienia:Ekonomia
Psychologia
Zarządzanie
Marketing
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Podziękowania
  2. Wstęp
  3. CZĘŚĆ I. MARKETING ZORIENTOWANY NA KONSUMENTA
  4. 1. Czym zajmuje się marketing
  5. 1.1. Ońentacja na konsumenta
  6. 1.2. Segmentacja rynku i kształtowanie pozycji wyrobu na rynku
  7. 1.3. Cykl życia wyrobu
  8. 1.4. Reagowanie na zachowanie konsumenta
  9. 1.5. Podsumowanie
  10. 2. Dokonywanie wyboru przez konsumenta w teorii i praktyce
  11. 2. l. Podejmowanie decyzji przez konsumenta
  12. 2.2. Duże zaangażowanie — konsument zaangażowany poznawczo
  13. 2.3. Małe zaangażowanie—konsument niezaangażowany
  14. 2.4. Sposoby zachowania konsumenta
  15. 2.5. Konsumenci-innowatorzy oraz innowacje
  16. 2.6. Charakterystyka konsumenta-innowatora
  17. 2.7. Model przyjmowania innowacji
  18. 2.8. Podsumowanie
  19. CZĘŚĆ II. FUNKCJONOWANIE POZNAWCZE KONSUMENTA
  20. 3. Procesy spostrzegania
  21. 3.1. Co to jest spostrzeganie
  22. 3.2. Spostrzeganie a zachowanie konsumenta
  23. 3.3. Spostrzeganie przez konsumenta systemu marketing mix
  24. 3.4. Spostrzeganie podprogowe
  25. 3.5. Podsumowanie
  26. 4. Uczenie się w ujęciu poznawczym i behawiorystycznym
  27. 4.1. Co to jest uczenie się
  28. 4.2. Uczenie się w ujęciu poznawczym
  29. 4.3. Uczenie się w ujęciu behawiorystycznym
  30. 4.4. Podsumowanie
  31. 5. Postawy a zachowanie
  32. 5.1. Co to jest postawa
  33. 5.2. Pomiar postaw
  34. 5.3. Związek między postawami a zachowaniem
  35. 5.4. Wnioski dla marketingu
  36. 5.5. Przekonywanie, czyli o zmianie postaw
  37. 5.6. Strategie przekonywania
  38. 5.7. Podsumowanie
  39. CZĘŚĆ III. OSOBOWOŚĆ KONSUMENTA
  40. 6. Osobowość i styl poznawczy
  41. 6.1. Co to jest osobowość
  42. 6.2. Badania nad osobowością w marketingu
  43. 6.3. Typy osobowości: ekstrawersja, emocjonalność i psychotyzm
  44. 6.4. Cechy poznawcze i osobowościowe — konsumenci-innowatorzy
  45. 6.5. Podsumowanie
  46. 7. Motywacja i styl życia
  47. 7.1. Motywy dokonywania zakupów
  48. 7.2. Znaczenie motywacji
  49. 7.3. Hierarchia potrzeb według Masłowa
  50. 7.4. Freudowska interpretacja motywacji
  51. 7.5. Wnioski dla marketingu
  52. 7.6. Badania nad motywacją
  53. 7.7. Styl życia konsumentów
  54. 7.8. Wielowymiarowe ujęcie motywacji konsumenta
  55. 7.9. Podsumowanie
  56. CZĘŚĆ IV. KONSUMENT W SWOIM OTOCZENIU
  57. 8. Otoczenie handlowe konsumenta
  58. 8.1. Wpływ sytuacji na zachowanie konsumenta
  59. 8.2. Otoczenie handlowe a zachowanie konsumenta
  60. 8.3. Dokonywanie wyboru a przywiązanie do sklepu
  61. 8.4. Zachowanie konsumenta w sklepie
  62. 8.5. Zatłoczenie
  63. 8.6. Atmosfera
  64. 8.7. Podsumowanie
  65. 9. Konsument w strukturze społecznej
  66. 9.1. Wpływy społeczne
  67. 9.2. Wpływ grupy odniesienia
  68. 9.3. Rodzina jako jednostka konsumpcyjna
  69. 9.4. Kultura i subkultury
  70. 9.5. Podsumowanie
  71. Bibliografia

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 33
Numer inw.: 43384
Pozycja wypożyczona

Wypożyczona przez: 003788
do dnia: 2024-05-11
schowekrezerwuj
więcejrezerwuj

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.