Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka

Autor: Ciborowska, Helena




Książka napisana przez dyplomowane dietetyczki w nowoczesny sposób omawia podstawy żywienia człowieka. Szczegółowo przedstawiono w niej nie tylko różne rodzaje diet i sposoby ich zastosowania, ale także żywienie w wielu jednostkach chorobowych. Przejrzyste omówienie zagadnień oraz zawarte w książce informacje o nowościach na rynku farmakologicznym sprawiają, że z pewnością będzie cennym źródłem informacji dla wszystkich zainteresowanych problematyką żywienia.


Odpowiedzialność:Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski.
Hasła:Dietetyka
Odżywianie - higiena
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2000.
Opis fizyczny:579 s. : il. ; 21 cm.
Uwagi:Bibliogr. - Indeks.
Powiązane zestawienia:Medycyna
Dieta, odżywianie
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. 1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii
  2. 1.1. Sytuacja żywieniowa i żywnościowa na świecie i w Polsce
  3. 1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie
  4. 1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
  5. 1.4. Normy żywienia i wyżywienia
  6. 2. Klasyfikacja i charakterystyka diet
  7. 2.1. Podstawy klasyfikacji diet
  8. 2.2. Żywienie podstawowe
  9. 2.3. Dieta bogatoresztkowa
  10. 2.4. Dieta łatwo strawna
  11. 2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
  12. 2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
  13. 2.7. Dieta o zmienionej konsystencji
  14. 2.8. Dieta ubogoenergetyczna
  15. 2.9. Dieta o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych
  16. 2.10. Dieta bogatobiałkowa
  17. 2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
  18. 2.12. Dieta niskobiałkowa
  19. 3. Żywienie w wybranych chorobach
  20. 3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego
  21. 3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych
  22. 3.3. Leczenie żywieniowe
  23. 3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego
  24. 3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych
  25. 3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia
  26. 4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych
  27. 4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego
  28. 4.2. Żywienie niemowląt
  29. 4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z niską masą urodzeniową
  30. 4.4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe
  31. 4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo - przełykowym
  32. 4.6. Żywienie przy braku apetytu
  33. 4.7. Żywienie w zaparciach
  34. 4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunki
  35. 4.9. Żywienie w zespole złego wchłanianiu - w chorobie trzewnej
  36. 4.10. Żywienie w mukowiscydozie
  37. 4.11. Żywienie w nietolerancjach pokarmowych
  38. 4.12. Mieszanki mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjny
  39. 4.13. Żywienie w fenyloketonurii
  40. 4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych
  41. 4.15. Żywienie w krzywicy
  42. 4.16. Żywienie w tężyczce
  43. 4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego
  44. 4.18. Żywienie w otyłości (młodzieńczej)
  45. 4.19. Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby
  46. 4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki
  47. 4.21. Żywienie w nerczycy
  48. 4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej
  49. 4.23. Żywienie w niedokrwistości
  50. 4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych - przebiegających z gorączką
  51. 4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych
  52. 4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych
  53. 4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci
  54. 4.28. Żywienie w oparzeniach

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 61
Numer inw.: 45154
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.