Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka
Książka napisana przez dyplomowane dietetyczki w nowoczesny sposób omawia podstawy żywienia człowieka. Szczegółowo przedstawiono w niej nie tylko różne rodzaje diet i sposoby ich zastosowania, ale także żywienie w wielu jednostkach chorobowych. Przejrzyste omówienie zagadnień oraz zawarte w książce informacje o nowościach na rynku farmakologicznym sprawiają, że z pewnością będzie cennym źródłem informacji dla wszystkich zainteresowanych problematyką żywienia.
Odpowiedzialność: | Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski. |
Hasła: | Dietetyka Odżywianie - higiena |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2000. |
Opis fizyczny: | 579 s. : il. ; 21 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. - Indeks. |
Powiązane zestawienia: | Medycyna Dieta, odżywianie |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- 1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii
- 1.1. Sytuacja żywieniowa i żywnościowa na świecie i w Polsce
- 1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie
- 1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
- 1.4. Normy żywienia i wyżywienia
- 2. Klasyfikacja i charakterystyka diet
- 2.1. Podstawy klasyfikacji diet
- 2.2. Żywienie podstawowe
- 2.3. Dieta bogatoresztkowa
- 2.4. Dieta łatwo strawna
- 2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
- 2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
- 2.7. Dieta o zmienionej konsystencji
- 2.8. Dieta ubogoenergetyczna
- 2.9. Dieta o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych
- 2.10. Dieta bogatobiałkowa
- 2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
- 2.12. Dieta niskobiałkowa
- 3. Żywienie w wybranych chorobach
- 3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego
- 3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych
- 3.3. Leczenie żywieniowe
- 3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego
- 3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych
- 3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia
- 4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych
- 4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego
- 4.2. Żywienie niemowląt
- 4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z niską masą urodzeniową
- 4.4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe
- 4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo - przełykowym
- 4.6. Żywienie przy braku apetytu
- 4.7. Żywienie w zaparciach
- 4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunki
- 4.9. Żywienie w zespole złego wchłanianiu - w chorobie trzewnej
- 4.10. Żywienie w mukowiscydozie
- 4.11. Żywienie w nietolerancjach pokarmowych
- 4.12. Mieszanki mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjny
- 4.13. Żywienie w fenyloketonurii
- 4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych
- 4.15. Żywienie w krzywicy
- 4.16. Żywienie w tężyczce
- 4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego
- 4.18. Żywienie w otyłości (młodzieńczej)
- 4.19. Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby
- 4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki
- 4.21. Żywienie w nerczycy
- 4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej
- 4.23. Żywienie w niedokrwistości
- 4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych - przebiegających z gorączką
- 4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych
- 4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych
- 4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci
- 4.28. Żywienie w oparzeniach
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)