Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Leczymy się i gotujemy ze św. Hildegardą : receptury i recepty ze średniowiecznego klasztoru

Tyt. oryg.: "Heilen und kochen mit Hildegard von Bingen : Naturheilkunde aus dem Kloster".

Autor: Hirscher, Petra.




Hildegarda z Bingen (1098-1179) należy do najwybitniejszych kobiet europejskiego średniowiecza. Benedyktynka niemiecka, wizjonerka i mistyczka, wywierała ogromny wpływ na hierarchów kościelnych i władców świeckich. Była autorką dzieł poetyckich i muzycznych, a także pism, w których zebrała całą ówczesną wiedzę na temat medycyny.W swych poradach zdrowotnych (które nie mogą jednak zastąpić

współczesnej terapii medycznej, a jedynie ją uzupełniają) podkreśla szczególny związek między duszą a ciałem, opierając się przede wszystkim na leczniczym działaniu przyrody - roślin, kamieni szlachetnych i metali.Książka zawiera także przepisy kulinarne św. Hildegardy oraz plan pożytecznego dla zdrowia postu.Pochodząca sprzed ośmiuset lat propozycja sposobu życia w zgodzie z naturą zaskakuje dziś swoją aktualnością.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Petra Hirscher ; przełożył Andrzej Czarnocki.
Hasła:Hildegarda - (św. ; - 1098-1179)
1101-1200
Kuchnia klasztorna - 12 w.
Uroda
Zdrowie
Ziołolecznictwo
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:Warszawa : Instytut Wydawniczy PAX, 2014.
Wydanie:Wyd. 4.
Opis fizyczny:136, [4] strony : il. ; 23 cm.
Forma gatunek:Książki.
Twórcy:Czarnocki, Andrzej. Tłumaczenie

Powiązane zestawienia:Zdrowie
Przepisy kulinarne
Poradniki
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz

Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 61
Numer inw.: 50108
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.