Władcy jedzenia : jak przemysł spożywczy niszczy planetę
Tytuł oryginału: "Signori del cibo ".
Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym, wybierając się do supermarketu.Produkcja żywności to dziś potężny, niezwykle dochodowy biznes, który krok po kroku przejmują międzynarodowe koncerny spożywcze i wielkie grupy finansowe. Przedsiębiorstwa-szarańcze wytwarzają jedzenie na masową
skalę jak najmniejszym kosztem. Za nic mają zasoby naturalne czy konsekwencje, jakie ponoszą lokalne społeczności. Zniszczywszy jedno miejsce, przenoszą się gdzie indziej, dokładni tak, jak robi to stado szarańczy. Ich jedynym celem jest szybki zysk.Stefano Liberti, wybitny włoski reporter, zjeździł świat, żeby prześledzić, jak funkcjonuje przemysł spożywczy. Skupił się na wytwarzaniu i dystrybucji czterech popularnych produktów: wieprzowiny, soi, tuńczyka w puszce oraz koncentratu pomidorowego.Po latach dziennikarskiego śledztwa autor książki ostrzega: obecny system żywnościowy jest nie do utrzymania. Zasoby naszej planety kiedyś się skończą. Pora uświadomić sobie, gdzie, jak i przez kogo produkowane jest jedzenie, które trafia na nasze stoły. I rozważyć zmianę nawyków żywieniowych. Brazylijczycy wykorzystują swoje ziemie do produkcji soi, która zostanie pożarta przez hodowane na przemysłową skalę świnie importowane przez Chiny ze Stanów Zjednoczonych. Chińczycy eksploatują własne wsie do produkcji koncentratu pomidorowego, który zostanie eksportowany do Afryki lub posłuży za bazę do ketchupu do hamburgerów sprzedawanych na całym Zachodzie przez fast foody, takie jak McDonald’s, i zyskujących coraz większą popularność także w Chinach. Fragment książki
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Stefano Liberti ; z języka włoskiego przełożyła Ewa Nicewicz-Staszowska. |
Hasła: | Degradacja środowiska Hodowla roślin Hodowla zwierząt Przemysł rolno-spożywczy Produkcja żywności Świnia domowa Wpływ na środowisko Chiny Świat Reportaż problemowy |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Agora, 2019. |
Opis fizyczny: | 382 strony ; 22 cm. |
Uwagi: | Tytuł oryginału: I signori del cibo. Bibliografia. |
Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. |
Dziedzina: | Gospodarka, ekonomia, finanse Ochrona środowiska Rolnictwo i leśnictwo |
Powstanie dzieła: | 2016 r. |
Twórcy: | Nicewicz-Staszowska, Ewa. Tłumaczenie |
Odbiorcy: | Dorośli. |
Powiązane zestawienia: | Publicystyka, reportaż, felieton |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)