Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Jedzenie, mity i nauka : zalecenia lekarskie

Tytuł oryginału: "Mat, myt, vetenskap : läkarens recept,".

Autor: Duell, Frida




Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji?Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może

poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem. W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy - od śniadań do słodkości - są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma "Moderna Läkare" oraz pisała artykuły popularnonaukowe.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Frida Duell ; zdjęcia Rickard Rönnerstam ; [przekład Marta Rey-Radlińska].
Hasła:Dietetyka
Zdrowe odżywianie
Poradnik
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:[Warszawa] : Marginesy, [2019].
Wydanie:Wydanie pierwsze.
Opis fizyczny:155, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Uwagi:Indeks.
Forma gatunek:Książki. Poradniki i przewodniki.
Dziedzina:Kulinaria
Medycyna i zdrowie
Powstanie dzieła:2017 r.
Twórcy:Rey-Radlińska, Marta. Tłumaczenie

Rönnerstam, Rickard. Fotografie

Odbiorcy:Dorośli.
Powiązane zestawienia:Zdrowie
Medycyna
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz

Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 61
Numer inw.: 53196
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.