Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Kapłony i szczeżuje : opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

"Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej "

Autor: Dumanowski, Jarosław




Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do

zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux.
Hasła:Dumanowski, Jarosław (1967- )
Książka kucharska
Kuchnia polska
Kultura stołu
Przepisy kulinarne
Polska
Wywiad dziennikarski
Adres wydawniczy:Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2018.
Opis fizyczny:331, [5] stron : ilustracje, faksymilia ; 22 cm.
Uwagi:Bibliografia na stronach 325-331.
Forma gatunek:Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka.
Dziedzina:Etnologia i antropologia kulturowa
Historia
Kulinaria
Zakres czasowy:1682-1800 r.
Powstanie dzieła:2018 r.
Twórcy:Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena. Wywiad

Odbiorcy:Dorośli.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz

Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 39
Numer inw.: 53463
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.