Na marne
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywności rośnie wtak szybkim tempie,jak straszą
nas media?
Marta Sapała rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy sięjej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii doty- czących marnotrawstwa.
Na marne to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.
Odpowiedzialność: | Marta Sapała. |
Seria: | Reportaż |
Hasła: | Freeganizm Marnotrawstwo żywności Postawy Rozrzutność Styl życia Społeczeństwo konsumpcyjne Śmieci Żywność Konsumpcja (ekonomia) Polska Reportaż Literatura polska |
Adres wydawniczy: | Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. |
Opis fizyczny: | 284, [4] strony ; 23 cm. |
Uwagi: | Bibliografia, netografia na stronach 270-[285]. |
Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. |
Dziedzina: | Gospodarka, ekonomia, finanse Socjologia i społeczeństwo Styl życia, moda i uroda |
Powstanie dzieła: | 2019 r. |
Odbiorcy: | Dorośli. |
Powiązane zestawienia: | Publicystyka, reportaż, felieton |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)