Opowieści ze smakiem
"Opowieści ze smakiem" to kolejna książka Beaty Boruckiej, znanej z sieci i mediów, jako Mądra Babcia. Tym razem to ogromna porcja wspomnień, anegdot i przywołania ciekawych postaci z życia autorki. Czytając przenosimy się o pół wieku wstecz, do podwarszawskiego Radzymina i kroczymy przez gierkowski PRL, aż do czasów współczesnych. "Opowieści ze smakiem" to nie jest książka kucharska, to jest książka o
miłości. O miłości do ludzi, do życia i do gotowania. To romans autorki z czasami młodości, ze wspaniałymi postaciami z jej otoczenia. Ta książka, to pochwała radości życia ze wspaniałym jedzeniem w tle. Tytuł najlepiej oddaje klimat książki, a zdjęcie na okładce jej autorkę, która z łobuzerskim uśmiechem opowiada anegdoty i humorystyczne przygody kulinarne i nie tylko. Autorka zaprasza nas do swojego domu pełnego ciepła i humoru, a przede wszystkim do stołu, zastawionego pysznym jedzeniem. Czytelnikowi trudno się oprzeć chęci natychmiastowego ugotowania pysznego rosołu, zrobienia ?przecieraków? czy usmażenia jajecznicy, z przepisu prosto z Indii. W trakcie lektury odkrywamy też wiele sekretów kulinarnych, skrzętnie gromadzonych w zapiskach kilku pokoleń i w starym brulionie. Klimat, język i styl autorki powodują, że mamy wielką ochotę wstać i pojechać do jej chaty w lesie, żeby wspólnie pobiesiadować. Książka wywołuje zarówno wybuchy śmiechu, jak i łzy wzruszenia, a przede wszystkim natychmiastową ochotę zjedzenia czegoś dobrego, najlepiej z przepisu autorki. Dopełnieniem są piękne fotografie, pełne artefaktów i wspaniale pokazanych dań, a także zdjęć autorki, wykonanych z przymrużeniem oka i dystansem do siebie i rzeczywistości. Ta książka to prawdziwe, zabawne i wzruszające opowieści ze smakiem.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Beata Borucka ; [zdjęcia Zbyszek Kłoczko]. |
Hasła: | Borucka, Beata (1961- ) Optymizm Kuchnia polska Radzymin (woj. mazowieckie, pow. wołomiński, gm. Radzymin) Przepisy kulinarne Pamiętniki i wspomnienia Literatura polska |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo MB Press, 2019. |
Opis fizyczny: | 337, [2] strony : fotografie, portrety ; 23 cm. |
Uwagi: | Indeks. |
Forma gatunek: | Poradniki i przewodniki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. |
Dziedzina: | Historia Kulinaria |
Powstanie dzieła: | 2019 r. |
Twórcy: | Kłoczko, Zbyszek. Fotografie |
Powiązane zestawienia: | Przepisy kulinarne |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)