Roślinna kuchnia regionalna
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych.
Poznajcie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalne miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym
Śląsku. Przekonacie się, jak smakują ziemniaki z jagodami, "pizza" z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami.
Dowiedzcie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca - choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci.Przygotujecie z prostych i tanich składników wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację.
Poznajcie regionalną kuchnię naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
Odpowiedzialność: | Paweł Ochman. |
Hasła: | Kuchnia wegetariańska Kuchnia polska Kuchnia regionalna Książka kucharska Publikacja bogato ilustrowana |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. |
Wydanie: | Wydanie I. |
Opis fizyczny: | 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm. |
Uwagi: | Na okładce: autor bloga Weganon. Indeks. |
Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. |
Dziedzina: | Kulinaria |
Powstanie dzieła: | 2020 r. |
Powiązane zestawienia: | Przepisy kulinarne |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)