Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską : domowe sposoby

Autor: Dąbrowska, Beata Anna.




Zdrowie zakręcone w słoikach. Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowskąto kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca - nie martw się.

Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste! W książce znajdziesz: • porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić, • przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie, • wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej, • porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane, • inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas, • sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach. Dla miłośników koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej do przepisów dodane są cenne informacje, na jakim etapie postu lub diety można wykorzystać fermentowany produkt. W tym roku zatroszcz się o swoje zdrowie i postaw na kiszonki! W książce o swoich pasjach i manufakturach opowiadają również: Barbara Piątkiewicz z Pracowni Wypieków Chleba. Moje Wypieki, Magdalena Witkiewicz - pisarka, autorka m.in. Jeszcze się kiedyś spotkamy, Czereśnie zawsze muszą być dwie, Mikołaj Bator z Zakwasownioraz Marek Brunka z Regionalnego Centrum Mikroorganizmów Brunka Natural.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Beata Anna Dąbrowska ; współpraca: Ewa Dąbrowska, Barbara Piątkiewicz, Magdalena Witkiewicz, Mikołaj Bator oraz Marek Brunka.
Hasła:Zdrowe odżywianie
Kiszenie żywności
Warzywa i owoce kiszone
Poradnik
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:Kraków : Wydawnictwo WAM, © 2021.
Opis fizyczny:249, [7] stron : ilustracje ; 23 cm.
Uwagi:Bibliografia na stronie 247.
Forma gatunek:Książki. Poradniki i przewodniki.
Dziedzina:Kulinaria
Medycyna i zdrowie
Powstanie dzieła:2021 r.
Twórcy:Bator, Mikołaj. Autor

Brunka, Marek. Autor

Dąbrowska, Ewa. Autor

Piątkiewicz, Barbara. Autor

Witkiewicz, Magdalena. (1976- ). Autor

Powiązane zestawienia:Przepisy kulinarne
Poradniki
Zdrowie
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz

Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 641/642
Numer inw.: 56476
Pozycja wypożyczona

Wypożyczona przez: 024207
do dnia: 2024-04-30
schowekrezerwuj
więcejrezerwuj


Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:

bookbookbook


Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.