

Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL
"Jedzenie i ideologia w PRL "
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym "leksykonem" dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi
związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) - podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Monika Milewska. |
Hasła: | Artykuły konsumpcyjne Handel Ideologia Komunizm Polityka gospodarcza PRL Reglamentacja Społeczeństwo Życie codzienne Polska Monografia |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. |
Wydanie: | Wydanie pierwsze. |
Opis fizyczny: | 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 24 cm. |
Uwagi: | Bibliografia, netografia na stronach 584-[611]. Indeks. |
Forma gatunek: | Książki. Publikacje naukowe. |
Dziedzina: | Historia Socjologia i społeczeństwo |
Zakres czasowy: | 1945-1989 r. |
Powstanie dzieła: | 2021 r. |
Powiązane zestawienia: | Historia Polski (1944-1989)-PRL Socjologia |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)