

Moje życie we Francji
Kobieta o niezwykłej pasji, która poznawszy we Francji tajniki sztuki kulinarnej, pokazała ludziom, że radość życia tkwi w codzienności: w zapachu domowego ciasta, kolacji zjedzonej z najbliższymi, wypitej na balkonie kawie czy smaku świeżo upiczonego chleba. Bo tak smakuje... życie. Na podstawie jej losów nakręcono film "Julie i Julia", bardzo ciepło przyjęty przez publiczność, a rolę Julii Child brawurowo
zagrała Meryl Streep. Julia Child - kiedy w 1948 roku przyjechała z mężem do Francji, nie znała ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu. Studiując w Le Cordon Bleu, obecnie uznawanej za jedną z największych i najbardziej prestiżowych szkół kulinarnych, poznała świat smaków i zapachów kuchni. Jako telewizyjna gwiazda podbiła serca publiczności. Jej bezpretensjonalność, urok osobisty i poczucie humoru przekonywały, że w radości z jedzenia i gotowania tkwi prosty sekret: niezbędnym składnikiem każdego udanego przepisu jest... pasja (koniecznie świeża!).
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Julia Child ; współpraca Alex Prud`homme ; przeł. Anna Sak. |
Hasła: | Child, Julia Kucharstwo - Francja - od 1945 r. Kucharstwo - Stany Zjednoczone - od 1945 r. Kuchnia francuska |
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2010. |
Opis fizyczny: | 473, [3] s. : il. ; 20 cm. |
Powiązane zestawienia: | Biografia, autobiografia, pamiętnik, wspomnienia - ogólnie Książki na poprawę nastroju |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)