Żywienie w osteoporozie
Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne, które sprzyjają odbudowie nadwątlonej struktury kości. Proponowane w tej książce przepisy są doskonałym uzupełnieniem codziennego, monotonnego i nieracjonalnego żywienia większości z nas.
Odpowiedzialność: | Zofia Wieczorek-Chełmińska. |
Hasła: | Osteoporoza - dietetyka - wydawnictwa popularne Potrawy dietetyczne |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2006. |
Opis fizyczny: | 244, [1] s. ; 15x21 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. s. 239. Indeks. |
Powiązane zestawienia: | Medycyna Gospodarstwo domowe |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
- Część ogólna
- * Rola układu kostnego
- Osteoporoza
- Inne schorzenia narządu ruchu
- Dieta profilaktyczna i lecznicza w osteoporozie
- Zasady zdrowego żywienia
- Dobór środków spożywczych
- Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
- Przykład tygodniowego jadłospisu
- * Część szczegółowa
- * Napoje
- Chleb domowy
- Dodatki do pieczywa
- Zakwasy
- Zupy
- Dodatki do zup
- Potrawy z mięsa zwierzząt rzeźnych, drobiu i ryb
- Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
- Potrawy jarskie
- Potrawy z warzyw i owoców
- Sosy
- Desery
- * Piśmiennictwo
- Spis potraw
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)